Ett helvete är också ett liv

Ett helvete är också ett liv

Andreas Strömblad

Andreas är 23 år. Sedan 13 ­års ålder har han levt med en ätstörning.Varje dag är en evig kamp mot “Den”, sjukdomen som mot hans vilja styr hans liv. Som bestämmer när han ska må bra, men framför allt när han ska må dåligt och vara ensam med sina tankar kring mat och träning.

Öppenhjärtat berättar Andreas om ett liv där något så basalt som att äta mat blir en källa till konstant ångest. En ångest som får honom att ljuga för sina vänner, sin familj och sig själv.

Andreas beskriver hur det är att leva med en ätstörning och hur hopplöst och eländigt livet kan kännas när allt är som allra mörkast. Att det är ett helvete, men samtidigt ett liv.

ISBN978-91-87858-05-5
FormatHäftad
Utg.datum2014-09-01
Sidor189

Andreas Strömblad är 24 år gammal och bor i Malmö. Sedan 13 års ålder har han levt med en ätstörning. En erfarenhet som resulterat i den självbiografiska och öppenhjärtade ”Ett helvete är också ett liv”. Han är intresserad av musik och har under sitt liv ägnat mycket tid till gitarr och sång. I framtiden hoppas han kunna utbilda sig till musiker eller redaktör. Idag arbetar han på fortsättningen till ”Ett helvete är också ett liv”.

Varför bestämde du dig för att skriva ”Ett helvete är också ett liv”?

Till en början var det inte alls tänkt att jag skulle skriva en hel bok om mitt liv. Jag skrev främst för min egen skull, för jag hade så mycket inom mig som jag ville få ner på papper. Både tvång, ätstörningar och att vara gay är trots allt, även om vi lever i ett relativt tryggt land, fortfarande tabubelagt och något som man inte gärna delar med sig av. Det är viktigt att upplysa om hur vanligt det faktiskt är att vara ”normbrytande på ett ofrivilligt sätt”. Tanken har också många gånger slagit mig att det är ovanligt att läsa om killars livshistoria och jag hoppas att jag med min bok kan få de som lider i tysthet att söka hjälp och få stöd.

Vad är ditt råd till någon som befinner sig i samma situation som du?

Se till att få professionell hjälp så fort som möjligt! Ju fortare det sker, desto större är chansen att faktiskt bli frisk relativt omgående. Att ha personer som man verkligen kan prata med, tror jag är av stor vikt och mer betydelsefullt än vad man kanske tror, att stå sjuk och ensam ska ingen behöva uppleva. Håll fast så gott det går vid alla tankar och beteenden som speglar ett friskt liv, och försök tänka optimistiskt, även om det är svårt.

Intensiteten i skildringen gestaltar fullt ut författarens instängdhet i sitt missbruk, sin ätproblematik, sin närvaro i varje minut av matintag. Andreas Strömblad har skrivit en oerhört gripande skildring som ger insikter i det helvete en ätproblematik kan skapa.

Benny Holmberg, Tidningen Kulturen

Författarens berättelse ger en förståelse för sjukdomens grepp om den drabbade men även för omgivningens maktlöshet. Det är en styrka av författaren att kunna visa sina svårigheter och erfarenheter på ett ohöljt sätt.


Margareta Fridstjerna, BTJ-häftet nr 16, 2015

Äntligen eller aldrigFör Sverige i tiden